Hva er et API?

Du har sikkert hørt om API og er noe usikker på hva et API egentlig er. Vi skal i denne artikkelen prøve å forklare hva API er på en forhåpentligvis lett forståelig måte.

Et API er en definert måte systemer kan snakke sammen på, noe som gir muligheten til å blant annet hente data (ønsket informasjon) fra flere kilder (programmer/systemer) og inn i et annet program.

API står for «applikasjons-programmerings-grensesnitt» (engelsk: application programming interface (API)) og betegner et grensesnitt i en programvare, slik at bestemte deler av denne kan aktiveres (kjøres) fra en annen programvare. Med andre ord får API ulike systemer til å samhandle med hverandre. Som du kanskje kjenner til, så utvikles systemer i ulike språk, og API gjør da at de uansett kan utveksle data med hverandre.

Firmaet Mulesoft har laget en veldig god video som forklarer API. Denne anbefales på det sterkeste.

Oracles leder Amit Zavery beskriver API slik: «Data er den nye bedriftsvalutaen, og API-ene er avgjørende for virksomheters modernisering og fleksibilitet, slik at brukerne enkelt kan koble og dele nøkkelinformasjon på tvers av applikasjoner og enheter – mobil, IoT, i skyen eller på stedet».

Det er mange virksomheter som tilbyr egne data via API. Kort kan nevnes Lovdata.no, Bring (Bring sine API-løsninger), SSB (API med åpne data) m.fl. Bring har også en informasjonsvideo om API – som forteller om hvordan du kan kommunisere med Bring sine tjenester (data).

Ansattnett.no

Trykk på Facebook-ikonet for å dele på Facebook
Share on facebook
Facebook