Hvordan være anonym på nettet med VPN?

Uten et VPN kan tredjeparter se din internettrafikk, men det finnes noen tiltak som gjør at du selv kan bedre forholdene – selv om du allikevel ikke er 100 % anonym. Det er her VPN kommer inn i bildet.

Nettleverandøren din kan overvåke aktiviteten din og dele den med andre virksomheter og organisasjoner. Myndigheter kan bruke dataene dine for å begrense tilgangen din til innhold, og selskaper kan prisdiskriminere deg. Du er også utsatt for nettkriminalitet og spionasje, særlig hvis du bruker et offentlig tilgjengelig WiFi-nettverk.

De siste årene har det vært mange saker i media som gjør at flere bør være opptatt av personvern på nett. Alt fra datainnsamling fra amerikansk etterretningstjeneste, svenske myndigheters mulighet til å overvåke norsk internettrafikk, og ikke minst europeiske og norske myndigheters planer og avtaler datalagringsdirektiver, har virkelig satt fokus på hvor sårbart personvernet vårt er blitt på internett.

Som en konsekvens av enkeltes myndigheters ønske om total overvåkning, så har en type tjeneste som tilbyr deg en mer privat og sikrere ferdsel på nettet nå eksplodert i popularitet.

VPN gjør at du kan surfe på internett trygt, anonymt og fritt. Når en VPN-forbindelse er etablert, vil datatrafikken din bli kryptert og omdirigert gjennom en ekstern VPN-server.

  • Krypteringen sikrer at ingen kan fange opp eller lese data som sendes fra PCen din. Dette betyr at ingen kan se nøyaktig hvilke nettsider du besøker, hva du laster ned eller laster opp, eller hva du strømmer.
  • Omdirigeringen av internettforbindelsen sikrer at IP-adressen er skjult; andre enheter og nettsteder vil bare registrere IP-adressen til VPN-serveren. Alt du gjør på internett vil være knyttet til VPN-serverens IP-adresse i stedet for din egen IP-adresse. De nettsidene du besøker kan ikke spores tilbake til deg, og du blir dermed anonym. Med den nye IP-adressen kan du også omgå geografiske begrensninger av elektronisk innhold.

En VPN-tjeneste kan være en god forsikring mot at uvedkommende får innblikk i dine private gjøremål på internett, samtidig som enkelte internettjenester som nett-TV og strømmetjenester gir deg flere muligheter ved at du kan få tilgang til et større utvalg av innhold (tilgang til geoblokkert innhold).

Hvilken VPN-tjeneste du bør velge kommer an på om du setter hastighet, sikkerhet eller pris i førersetet, og om du ønsker å få tilgang til geoblokkert innhold.

Når du har installert et VPN og nettleverandøren din loggfører hvilke IP-adresser du kommuniserer med, vil nettleverandøren din kun se datatrafikk mellom deg og VPN-tilbyderen. Det vil derfor være umulig å vite hvilke nettsider du har besøkt, også ved hjelp av disse loggene, men det finnes en potensielle sikkerhetsrisiko også her. Trafikkloggene lagres hos noen VPN-leverandører, og kommer disse dataene på avveie på grunn av f.eks. datainnbrudd, politibeslag eller andre årsaker – da kan trafikkloggene kunne spores tilbake til deg (hvilke nettsteder du har besøkt). Når man velger VPN-leverandør, er det derfor viktig at en VPN-leverandør kan bekrefte at de ikke fører eller lagrer trafikklogger.

Det finnes også flere som tilbyr gratis VPN (spesielt populært er dette for brukere som vil ha tilgang til geoblokkert innhold (få et større utvalg av innhold på Netflix m.m.), men dersom du ønsker sikkerhet og kvalitet – så bør du gå for betalt VPN.

Ønsker du å lære mer om dette temaet? Da bør du lese artikkelen «Avoiding Internet Surveillance: The Complete Guide«.

Ansattnett.no

Trykk på Facebook-ikonet for å dele på Facebook
Share on Facebook
Facebook