Gamle e-postkontoer og andre nettkontoer kan gi deg problemer

Har du oversikt og kontroll over dine kontoer på nett? Noen du har glemt bort eller ikke husker passordet til?

Opp gjennom årene, så har vi alle opprettet en rekke kontoer i ulike applikasjoner på nett. Det kan være alt fra e-postkontoer, kontoer i sosiale medier, kontoer for streaming, for netthandel og andre tjenester på nett.
Mange har mistet oversikten over hvor de har registrert seg, og ikke minst hva de har lagt igjen av personlig informasjon.

Kanskje har du sluttet å bruke Hotmail og gått over til Gmail, men har du da slettet din gamle Hotmail-konto?

Det er et hav av eksempler på applikasjoner der ute, som mange kanskje har glemt med tiden. Hva med MyHeritage, Yahoo Mail, kontoer i sosiale medier, streamingtjenester som Spotify, Netflix, netthandelsider som eBay, Alibaba etc.?

Lite gode passord og kontoer som nærmest kan karakteriseres som «spøkelseskontoer» kan bli misbrukt, og det kan skje fortere enn du aner.

Bruker du alle kontoene du har, har du sikret kontoene, vet du hva du har lagret av personlig informasjon på disse kontoene – eller er det på tide å rydde opp?

Ofte blir man overrasket over hva slags informasjon man har liggende på f.eks. gamle e-postkontoer.
Tidligere, så var ikke fokuset på personvern og det å «sikre seg selv på nett» så inn i tiden, men med dagens trusselbilde, er dette stadig viktigere å ha oversikt over. Det er ingen som ønsker egne sensitive data på avveie.

Hvordan kan du rydde opp og ta grep?

  • Skriv ned navnet på alle nettstedene hvor du har og har hatt kontoer.
  • Prøv å logge deg inn på disse tjenestene. Kommer du ikke inn, så prøv «Glemt passord»-funksjonen. Da skal du få tilsendt en e-post med mulighet for å nullstille ditt passord. Du kan også søke i din egen e-post, f.eks. etter brukernavn eller navn på tjenesten. Da kanskje du finner ut hva kontoen du en gang opprettet, ble kalt.
  • Slett innholdet (det digitale innholdet/dine digitale spor) i de kontoene du ikke lenger bruker, og avslutt/deaktiver kontoen.
  • De kontoene du ønsker å beholde, der må du sørge for at du har aktivert totrinnsbekreftelse. Totrinnsbekreftelse er et ekstra sikkerhetsnivå for innlogging, noe du absolutt bør ha for alle dine nettbaserte kontoer. Sjansen for å bli utsatt for kriminelle handlinger er enormt stor, dersom dette ikke er på plass.

Les mer på nettvett.no hvordan du aktiverer totrinnsbekreftelse for applikasjoner som Facebook, Instagram, PayPal, Gmail, Hotmail m.m.

Denne artikkelen ble levert til deg fra oss i teamet Ansattnett.no / SjekkPulsen.no.

Følg oss gjerne på Facebook for å få flere nyttige tips!

Nettside: Ansattnett.no / Facebookside: Ansattnett.no
Nettside: SjekkPulsen.no / Facebookside: SjekkPulsen.no

Trykk på Facebook-ikonet for å dele på Facebook
Share on facebook
Facebook