Dette vil skje med boligprisene

Vil kjøp av bolig fortsette å være en trygg investering etter såpass mange år med fantastisk verdistigning?

Korreksjoner og krakk er noe vi ikke kommer utenom i fremtiden. Ingenting vokser inn i himmelen, selv om mange som nå kaster seg inn i markedene for både eiendom, aksjer og krypto, tror det. Det er vanskelig å «time» markedet. Samtidig går mange inn i dagens marked med høy egenkapital og mye gjeld, og for de, så vil korreksjoner og krakk som kommer, kunne bli en lærepenge. Det kan vise seg å være lønnsomt å ha is i magen, sitte på gjerdet – og slå til, når prisene har falt, men hvem vet – kanskje boligprisene bare vil stige?

Hva kan komme til å skje?

Med stadig høyere priser i eiendomsmarkedet, lavere befolkningsvekst og en lønnsvekst som henger etter, vil etterspørselen med stor sannsynlighet avta. Med høyere priser, så er det logisk at etterspørselen vil avta på sikt.

Det betyr samtidig at antall oppføringer av nybygg bør reduseres, for å hindre et boligkrakk, men dette er ikke et faktum i Norge pr. i dag. Mange store eiendomsselskaper har et rekordhøyt antall boliger under produksjon. Dette vil ha negativ innvirkning på boligprisene, dersom etterspørselen holder seg lav.

Det har vært svært gode tider for eiendomsinvesteringer, men det er noen skyer i horisonten.

Andre viktige årsaker til at boligprisene vil ha utfordringer med å holde seg på dagens nivå, er at de fleste har blitt langt mer prisbevisste under koronapandemien. Arbeidsledigheten har også økt – noe som bidrar til en lavere etterspørsel, og mange har brukt det siste året under korona – til å pusse opp egen bolig. Flere har slått seg til ro med boligen de har, og «det suget» etter å få noe enda større, nyere og bedre – blir av mer fornuftige årsaker, nedprioritert.

Fremover vil innbyggerne i Norge bruke penger på en helt annen måte. Reiser, opplevelser og god mat i sosialt samvær vil settes mer pris på. Drømmeboligen blir kanskje ikke lenger hovedprioritet.

Mange ansatte vil også fremover fortsette med hjemmekontor. Undersøkelser viser at en stor andel heller vil si opp en jobb som ikke lar de videreføre hjemmekontor – og med et ønske om å jobbe via nett, kan man bo «hvor som helst». Dette fører videre til at stadig flere kan bo utenfor områder som har vært populære, hvor prisene har vært presset i taket.

Med disse faktorene lagt til grunn, kan det se ut til at den elleville boligprisveksten snart har nådd toppen.

Ansattnett.no / SjekkPulsen.no

Trykk på Facebook-ikonet for å dele på Facebook
Share on Facebook
Facebook